Hur mycket tyg går det år till en gardinkappa?

Hur mycket tyg går det åt till en gardinkappa?

Gardinkappa tyg

Här tänkte vi förklara hur man beräknar hur mycket tyg det går åt till en gardinkappa och när man skall sy gardiner. Det finns flera olika saker man behöver tänka på och vi kommer att skriva en del om detta.

När man skall sy gardinkappa eller gardiner med mönster på så är det viktigt att mönstret hamnar på samma ställe på samtliga längder annars så kommer det se väldigt konstigt ut. Något man kanske inte tänker på om man inte själv syr så ofta, och därför tänkte jag förklara grunderna bakom detta.

Så här går man till väga att sy gardin och gardinkappa

 • Mät först hur långa gardinerna skall vara. Om ni skall sy nya gardiner så föreslår jag att ni utgår ifrån att de skall gå ända upp till taket och sluta 2 cm ovanför golvet.
 • När man tagit måttet och vi säger att gardinen skall vara 258 cm färdig mått på gardin. Då är vi redo att börja räkna.
 • Man tar först reda på hur stor mönsterrapport tyget har i centimeter (det står alltid angivet på varje tygsort) Låt säga att rapporten är 68 cm för att vi skall ha något att räkna med.
 • Vi vet nu samtliga förutsättningar och för att kunna räkna ut tygåtgången och sy en gardin som skall bli 258 cm färdig. För att räkna ut tygåtgång lägger man till 30 cm i sömsmån för varje gardinlängd man skall sy.
 • För en gardinlängd med dessa förutsättningar så går det åt 258 cm + 30 cm (sömsmån) = 288 cm.
 • För att veta att mönstret hamnar på rätt ställe tar vi den totala längden vi behöver och delar med mönsterrapportens
 • storlek. 288 cm/ 68 cm = 4,23 mönsterrapporter. Då måste jag ha 5 hela mönsterrapporter för varje gardinlängd jag syr, för att kunna få två exakt likadana längder där mönstret börjar på samma ställe och det blir då alltså 10 rapporter x 68 cm =6,80 meter tyg för två gardinlängder


Så man måste alltså räkna ut den exakta åtgången för en längd först och när man vet hur många mönsterrapporter det går åt för en längd så multiplicerar man bara antalet rapporter för en längd med antalet längder man vill ha

Så enkelt räknar man ut tygåtgång. Så nästa gång när ni står där och beställer tyg och tycker det blir mycket så förstår ni nu varför och kan istället själva räkna ut tygåtgången. Det tyg som sedan blir över mellan rapporterna kan man sedan använda att sy kuddar av! ?? Så inget behöver gå till spillo!

Om tyget istället är enfärgat då blir det mycket enklare då tar man som ovan färdig längd 258 cm och lägger till sömsmån på varje längd och då behöver man inte tänka mer än så för då vet man att det går åt exakt 288 cm/ gardinlängd.

Fönstermätning när du syr själv eller köper färdiga gardiner

 • 1. Mät höjden på fönsterkarmen. Lägg till ca 10 cm längst upp för att få rätt plats för gardinstången, gardinskenan eller persiennen.
 • 2. Mät bredden på ditt fönster om du inte har någon gardinstång att mäta efter. Lägg till minst 5-10 cm på varje sida för att få rätt bredd för gardinstången. Lägg till mer om du vill kunna dra tillbaka (panellängder) gardinerna ännu mer och få in ljuset.
 • 3. Mät innerbredden på din fönsterkarm om du ska sätta upp hissgardiner, rullgardiner eller persienner innanför karmen. Se till att det täcker hela fönstret.
 • 4. Mät innerhöjden på fönsterkarmen för att ta reda på hur lång persiennen ska vara.
 • 5. Mät höjden på väggen om du vill hänga något från tak till golv vid fönstret. Dra bort 5-10 cm från den uppmätta höjden för att lämna plats för gardinstången eller gardinskenan.
 • 6. Korta längder – Mät från stången och ca 10-30 cm nedanför fönsterbrädan. Lägg till extra för upplägg och eventuell rynkhuvud.
 • 7. Långa längder – Mät från stången och ned till golvet. Lägg till extra för upplägg och eventuellt rynkhuvud. Dubbelfåll som är 10 cm ger extra snyggt fall.
 • 8. Väggavstånd – Mät fönsterbrädans bredd så att du får rätt väggavstånd. Det är alltid den innersta stången du beräknar väggavståndet efter.
 • 9. Stänger – Har du en vanlig gardinstång så mät hela stången inklusive böjar. Har du mormorsstång (rund trästång), mät måtten mellan väggfästena.


Hitta rätt gardin till rummet

Utgå ifrån hur rummet ser ut och hur det används. Är rummet inrett med mycket mönster är det oftast snyggast med enfärgade gardiner.

Köksgardiner ska både vara praktiska och dekorativa. Går ditt kök ihop med ett allrum, är det dessutom viktigt att skapa en harmoni och helhet mellan gardinerna.

Vardagsrum. Bländskydd i tv och datorskärm kan vara nödvändigt under den ljusa delen av året. Då kan det vara bra med mörkläggande rullgardiner vilket skapar en ombonad känsla och ibland lite av en biokänsla. Kombinera gärna med långa gardiner. Grova tyger skyddar mot drag och absorberar ljud medan skira gardiner släpper in mer ljus.

Sovrum. Skapa den avskildhet du behöver för att göra det bästa av din nattvila. Det kan vara skönt att kunna göra sovrummet mörkt oavsett vilken tid på dygnet det är. Temperaturen kan också regleras med rullgardiner och gardiner i rätt material.

Det finns olika gardinuppsättningar att välja mellan:

 • Lamellgardiner
 • Skena i taket
 • Krokar vid sidan om fönstret där man hänger gardinen försedd med öljetthål
 • Stålvajer. Gardinlängden bör vara försedd med öglor av något slag.
 • Gardinstång med änddekor
 • Fransdraperier
 • Hissgardiner
 • Rullgardiner
 • Persienner


Veckband och fingerkrokar. Fingerkrokar finns med två och fyra fingrar och i två varianter, en för ring eller skena och en för glid. Man kan inte hänga en fyrafingerkrok direkt på en rundad stång, däremot på en platt kirsch stång. Beräkna att det går ut mer tyg i bredd för att täcka fönstret. 1,5 gånger fönstrets bredd för varje våd. Är fönstret brett räkna med 2 gånger fönstrets bredd.

Hissgardiner passar i alla slags rum som i sovrummet, vardagsrummet och i köket. De sätts upp antingen med skruvöglor eller med kanal som träs på stången (s.k. falsk hissgardin). Vissa hissgardiner fäster man en bit upp genom att knyta ihop fastsatta snören. Andra hissgardiner har ett snöre som hänger vid sidan. Man drar i snöret till lagom höjd och fäster det i en krok eller dylikt i väggen.

Gardinkappor är en kort gardin som hängs i överkant med hela fönstret. De finns med och utan rynkhuvuden. Oftast är de ca 40-45 cm höga. Kappan träs på direkt på gardinstången och veckas sedan. Beställ 70 procent extra utöver fönstrets bredd så blir det fina veck.

Det finns även raka gardinkappor. Bredden på dessa kappor ska vara lika lång som gardinstången och den ska inte veckas. Ett tips är att sätta fast ett kardborreband på själva fönsterramen överst och kardborreband överst på kappan. Det är enkelt att fästa och ta loss kappan från kardborrebandet.

Sy gardinerna på egen hand hemma

Så här syr du dina gardiner med tyg själc och möter dina fönster.

Om du syr själv

 • Mät noggrannt upp vägghöjd och fönster innan du köper tyg och klipper i det.
 • Tänk på mönsteranpassning innan du börjar med att sy. Det kan se lite galet ut om mönstret på längderna sitter på olika höjder.
 • Det gäller både metervara och färdigsydda längder. En mönsterrapport mäter oftast 64 cm i höjd. Beräkna tre rapporter per längd.
 • Fålla gärna gardinen i överkant först och häng upp den innan du syr nedre fållen. Då ser man hur tyget faller och hur mycket som behöver fållas upp nedtill. Tänk på att det finns en viss krymprisk efter första tvätten om du väljer gardiner i naturmaterial som bomull eller lin.
 • En del föredrar att tvätta sina gardiner första gången för att sedan fålla in dem.
 • Klipp bort stadkanterna och fålla in även gardinens långsidor, innan du fållar in upptill och nedtill. Gardinerna faller vackrare och man undviker att långsidorna drar ihop sig.
 • Syr du gardiner av metervara så passa på att sy dukar och kuddfodral också av tyget. Mixa och matcha med andra tyger för att få exakt det hem du vill ha.
 • Flera företag har syhjälp såsom Jotex, Ikea, Hemtex, och Åhléns. Och om du inte hinner eller orkar finns det färdiga gardiner i alla möjliga sorter. Persienner, solskydd och lamell- och hissgardiner finns att måttbeställa hos bland annat Kirsch, Luxaflex och Hasta, mfl.
 • Tänk på att alltid stryka gardinerna innan du hänger upp dem, även köpta. Rätt längd – 2 cm ovanför fönsterbrädan, långa gardiner bör sluta 3 cm ovanför golvet. Om du inte väljer att låta gardinen flöda ut över golvet.

Fönstermätning om du sye själv eller köper färdiga gardiner

 1. Mät höjden på fönsterkarmen. Lägg till ca 10 cm längst upp för att få rätt plats för gardinstången, gardinskenan eller persiennen.
 2. Mät bredden på ditt fönster om du inte har någon gardinstång att mäta efter. Lägg till minst 5-10 cm på varje sida för att få rätt bredd för gardinstången. Lägg till mer om du vill kunna dra tillbaka (panellängder) gardinerna ännu mer och få in ljuset.
 3. Mät innerbredden på din fönsterkarm om du ska sätta upp hissgardiner, rullgardiner eller persienner innanför karmen. Se till att det täcker hela fönstret.
 4. Mät innerhöjden på fönsterkarmen för att ta reda på hur lång persiennen ska vara.
 5. Mät höjden på väggen om du vill hänga något från tak till golv vid fönstret. Dra bort 5-10 cm från den uppmätta höjden för att lämna plats för gardinstången eller gardinskenan.
 6. Långa längder – Mät från stången och ned till golvet. Lägg till extra för upplägg och eventuellt rynkhuvud. Dubbelfåll som är 10 cm ger extra snyggt fall.
 7. Väggavstånd – Mät fönsterbrädans bredd så att du får rätt väggavstånd. Det är alltid den innersta stången du beräknar väggavståndet efter.
 8. Korta längder – Mät från stången och ca 10-30 cm nedanför fönsterbrädan. Lägg till extra för upplägg och eventuell rynkhuvud.
 9. Stänger – Har du en vanlig gardinstång så mät hela stången inklusive böjar. Har du mormorsstång (rund trästång), mät måtten mellan väggfästena.

Sybutiker i Sverige

Nedan följer utvalda städer och orter där du kan hitta sybutiker i Sverige.