Hur syr man?

Hur syr man? Lär dig sy för hand.

Hur syr man?

Man behöver inte så mycket utrustning för att sy för hand, men det är viktigt med ordentliga verktyg av god kvalitet.

Fingerborg: Du behöver använda dig av en bra fingerborg för att dina fingrar inte ska bli helt förstörda. Fingerborgar finns i många varianter och material, så du behöver nästan prova dig fram för att hitta din favorit. Om du tycker det är svårt att använda en fingerborg på fingret så finns det små runda klisterlappar som man fäster på fingertoppen, precis där nålen träffar fingret.

Sax: Använd en liten brodersax till att klippa av tråden när du är färdig med sömnaden. En liten sax får plats bland sysakerna och är lätt att hantera. Välj en sax av riktigt hög kvalité.

Tråd: Använd dig av en trådfärg som matchar det mörkaste tyget du ska sy med. Ljusa stygn kan synas mer än mörka. En beige-grå färg är bra till lappsömnad med många olika tyger. Man syr med tjocklek 50wt på tråden, men prova gärna tunnare tråd för att se vad du föredrar. Bomullstråd är inte så elastisk som polyestertråd, något som kan vara en fördel och det finns kombinationskvalitéer som är bra till handsömnad. Börja med en stark och glatt (hal) tråd. Tråden kan vaxas med bivax för att bli glattare och förhindra knutar.

Nål: Vi har alla ganska olika fingrar och du behöver prova olika nålar för att hitta nålen som passar dig bäst. Nålen till handsömnad bör vara liten, kort och stark. ”Sharps” och ”Betweens” används mest i lappteknik. Betweensnålarna är kortare och lite kraftigare än ”Sharps”. Storleken på nålarna anges med nummer, ju högre nummer desto mindre nål. Ha gärna en bra nål- påträdare och ordentligt ljus, för nålarna har ett litet öga.

Så här syr man

Tekniken vi ska visa dig här, är handsömnad ”på amerikanska”, dvs. utan någon hjälp av färdiga pappmallar. Du slipper på så vis tråkling runt pappmallar, men du måste vara väldigt noga med att skära alla tygbitar exakt med ¼” sömmån i förväg.

I detta fall är det smart att ha bra linjaler och handsömnadsmallar som är avsedda för detta ändamål. Tag gärna en titt i din quiltbutik, för de kan säkert hjälpa dig med detta! Mallar finns i många olika utföranden.

  • 1. Börja nu med att ta fram några fina tyger. Pressa dem släta. Använd mallar och skär ut formerna med ¼ inch sömsmån. Några mallar har hål i hörnpunkterna. Ta en vattenlöslig tuschpenna och markera dessa med en prick på avigsidan av tyget.
  • 2. Vartefter du övar på och blir bättre op handsömnaden kommer du bli vän med sömsmånen och klara av att sy korrekt bredd utan att behöva att markera hörnpunkterna. Sätt nålar slå att spetsen på nålen kommer ut genom punkten.
  • 3. Sömmen består av små tråkelstygn, med ett litet efterstygn för varje 2,5 cm. Man syr från hörnpunkt till hörnpunkt, utan att sy i sömsmånen. Börja med att fästa tråden i den ena hörnpunkten. Sy i en rät linje mot den andra hörnpunkten med små tråkelstygn.
  • 4. Använd en fingerborg på långfingret och skjut sedan nålen genom tyget.
  • 5. Är det över 1 tum (inch) i avstånd till punkten, så tar du ett litet efterstygn mitt på. Sträva efter att få många små stygn med jämnt avstånd.
  • 6. Fäst sedan tråden i den andra hörnpunkten med ett litet stygn. Nu kan du sätta på en ny tygbit, sätt en knappnål och fortsätt sömmen. Sömmen avslutas i en hörnpunkt genom att ta ett efterstygn och trä nålen genom öglan innan du drar åt tråden. Klipp tråden ca 5 mm från knuten. Fingerpressa sömmen vartefter.
  • 7. Kom ihåg att man aldrig ska sy i sömsmånen. Så här ser det ut på avigsidan av ihopsydda diamantformer (bitarna är skurna med linjalen Mini HexN´More).


Förstygn

Förstygn är de lättaste stygn du kan tänka dig, och är vanliga i Londonfynden. De kallas med god anledning för ”running stitch” på engelska, då de går snabbt att sy. Förstygn kan användas till att fålla plagg, att sy ner sömsmåner (”remsan” som blir mellan sömmen och kanten på tyget) med och även till att sy ihop plaggdelar med.

  • - Fäst tråden genom att sy ett par-tre stygn över varandra, eller gör en knut på den.
  • - Stick nålen upp och ner genom tyglagren flera gånger, med 2-3 millimeters mellanrum.
  • - Dra igenom tråden.
  • - Upprepa.
  • - Fäst tråden genom att sy några stygn över varandra.

Efterstygn

Efterstygn är inte svårare att göra än förstygn, men de tar lite längre tid att sy. I gengäld ger de också en mycket starkare söm. På engelska heter de ”back stitch”, vilket är ett mer förklarande namn än det svenska. Efterstygn används framför allt till att sy ihop plaggdelar med, särskilt där plaggen kommer att utsättas för stor belastning, som i hosor och andra åtsittande kläder, eller i ärmhål och i toppen av kilar. Även här är 2-3 millimeter en bra längd på stygnen.

  • - Fäst tråden genom att sy ett par-tre stygn över varandra, eller gör en knut på den.
  • - Stick ner nålen i tyget och stick upp den lite längre bort.
  • - Stick ner nålen på samma plats där det tidigare stygnet slutar (alltså tillbaka) och dra igenom tråden.
  • - Upprepa.
  • - Fäst tråden genom att sy några stygn över varandra.


Förstygn + Efterstygn

Efterstygn kan med fördel kombineras med förstygn. Har du en söm som bara kommer att utsättas för "normal" belastning kan du sy den med förstygn, med ett efterstygn varje 1-4 centimeter. Detta sätt att sy går fortare än om du bara använder efterstygn, och blir starkare än om du bara använder förstygn. Du kan också sy efterstygn i den delen av en söm som kommer belastas mycket (som här, i toppen av en ärmkil) och sy förstygn, eller för- och efterstygn blandat i resten av sömmen. Dessa två stygn kommer du mycket långt med i tillverkningen av dina medeltidskläder.

Sybutiker i Sverige

Nedan följer utvalda städer och orter där du kan hitta sybutiker i Sverige.