Hur syr man in byxor?

Hur syr man in byxor?

Sy in byxor

Hur olika byxor och jeans passar före dom sys in är viktigt för hur de kommer att passa efter man har sytt in eller anpassat dom (gäller särskilt när man syr in och anpassar av bakstycket). Dåligt sittande byxor kommer inte att förbättras genom anpassningar (även om anpassning av något löst sittande byxor kommer att ge bättre resultat än försök att anpassa jeans/byxor som är för små från början). Prova dina jeans/byxor innan du anpassar dem, både i liggande position och sittande. Något beroende av din erfarenhet tar det mellan 30 minuter och en månad, men om du vet hur en raksöm och en sick-sacksöm fungerar så är det troligast att arbetet kräver någon timme i anspråk. Detta behöver du
 • Symaskin
 • Sax
 • Måttband
 • Sprätt
 • 1 Polyestertråd i byxans färg
 • Nålar

Bra att veta om byxstorlekar

Det finns gott om olika system för storlek när det gäller jeans och byxor: Byxor kan ha storleken angiven i nummer eller bokstäver, t.ex. 32, 34, 36 eller XS, S, M. Storlekarna hos jeans kan anges i vanliga klädesstorlekar som 32, 34, 36 eller XS, S, M men också i inches (tum) t.ex. 26?, 27?, 28?. Du kan ta del av mer utförlig information om storlekar och hur du går tillväga för att mäta för att hitta din egen på sidorna med information om MÄN och KVINNORs storleksschema.

Sy in byxor

Nedan är steg-för-steg information över hur du kan sy in byxor:

 1. Ta på dig din byxa och vik sedan ihop linningen med din hand tills den smiter åt enligt dina önskemål om passform.
 2. Mät överflödet av tyg du nu har i handen och skriv ner antalet cm som du mätt upp.
 3. Mittsömmen där bak är ett ställe vi rekommenderar att sy in, detta eftersom där redan finns en söm som håller ihop benen.
 4. Sprätta upp nederkanten hos linningarna motsvarande den längd som du vill sy in, så att du har lika mycket uppsprättat på båda sidor mittsömmen vid punkt A. (i mitt fall alltså fyra cm). Det ska vara ett hål mellan linningen och byxan nu.
 5. Sprätta sedan upp mittsömmen mellan A och B.
 6. Måtta sedan ut en ny mittsöm efter att du subtraherat antalet cm som du vill sy in.
 7. Nåla ihop byxorna och använd två olika nålar för att markera var din nya sömn ska sitta.
 8. Sy en raksöm från linningens topp till punkt A.
 9. Sy en raksöm från punkt A till punkt B och snedda så att den nya sömmen möter den gamla.
 10. Klipp ned eventuellt överflödigt tyg men spara cirka 1 cm.
 11. Sick-sacka sedan kanterna på sömsmånen precis i ytterkanten så att tyget inte fnasas upp.
 12. Klipp bort överflödiga trådar.

Hur syr man in jeans i midjan?

Har du precis som vi problem med att hitta jeans som passar dig riktigt bra? För de flesta av oss passar sällan jeans ofta i höft- och benområdet men är samtidigt för stora i midjan. Många tror att det är det enda alternativet är att fästa upp dem med ett enkelt bälte, men du kan faktiskt sy in jeansen så att de passar dig perfekt. Läs vidare i vår guide nedan för t areda på hur du kan sy in dina jeansför att passa din midja.

Steg 1

Steg ett är att försiktigt ta bort bältesslingan i mitten av dina jeans. Ställ det åt sidan, eftersom du kommer att ersätta det efter att ha ändrats. Försök sedan på dina jeans och stift i midjan för att ange hur mycket du behöver ta ut. Du kan prova dem på insidan och stifta dem - bara se till att du kan ta av dem igen utan att tappa några tappar. Eller försök dem på höger sida och sätt kilen ut ur kroppen. Vi kommer att märka den med tråd, så det kan göras på något sätt. Låt dig inte frestas att göra midjan supertät. Innan du klämmer fast, försök att flytta runt och till och med sitta ner så att det fortfarande finns tillräckligt med bekvämlighet efter att du gjort ändringen.

Steg 2

Genom att ta hjälp av en kontrastgänga, använd handbromsstygn för att spåra den mängd du vill ta bort från midjan på jeans. Vanligtvis är detta en kilform, avsmalnande på ca 3 - 4 tum ner i mitten av ryggen. Din anpassning kan dock vara olika beroende på hur mycket du tar ut.

Steg 3

Med jeansens baksida vikta i mittmärket, mäta hur mycket du tar ut från vardera sidan av mitt bakre midja. Här är mätningen 1, 5 tum. Notera mätningen för ett senare steg. Vi tar bort totalt 3 "från midjan av dessa jeans, allt i mitten bak.

Steg 4

Ta ut sömmen som håller midjebandet i bakstycket, i mitten bakåt. Jag tycker att det hjälper till att unpick en bra 2 eller 3 tum mer än kilen som kommer att tas bort - det ger dig bara mer utrymme att sy lätt.

Steg 5

På de flesta jeans är överklockorna överlockade och pressas sedan på ena sidan. Därefter håller en dubbel rad av toppstickning dem platta. Vi vill komma till den faktiska sömmen i mitten tillbaka, så toppstitching måste tas bort och sömmen pressas platt bort från plagget. Ångra toppstitching ca 2 till 3 inches nedan, där kilans botten är markerad. Detta gör det lättare att sy och ger mer utrymme för att få en fin avsmalnande linje för att möta de ursprungliga sömsmassorna. Matcha dina trådspårlinjer på båda sidor av sömmen - snarare som att matcha de två benen på en pil - och sy upp den nya mittbacken. Därefter klippa midjan på mitt bak.

Steg 6

Vid denna tidpunkt kanske du vill prova på jeans igen, för att vara säker på att du gillar passformen. Kontrollera också att okets sidor fortfarande möts ordentligt i mitten bakåt. Om det är bra att gå, trimma sedan sömmen och överlåsningen om möjligt. Nu när den centrala baksömmen sys, ge den en bra press och vrid sömnadsbidraget i samma riktning som resten av sömmen nedanför den punkt där du tog bort den ursprungliga toppstickningen.

Steg 7

Innan du sätter fast midjebandet, sticka den bakre sömmen som tidigare. Ta en titt på resten av toppstitching och justera stygnlängden innan du börjar. Kom ihåg att använda en denimnål i din maskin, eftersom dessa korsningar kan vara mycket tjocka.

Steg 8

Nu när bak- och åkdelen är klar är det dags att slutföra midjebandet. Matcha skärkanterna och sy dem ihop med det mätvärde vi noterade i steg 3. Så här har vi en centralsömmar på 1, 5 cm.

Steg 9

Trim mitt bakre midjebandssöm ner till en hanterbar mängd, runt 1/2 ". Tryck på öppet och tryck sedan på kanterna på midjebandet inuti som de var när du plockade upp midjebandet från jeans.

Steg 10

Smörj jeansens åk tillbaka i midjan och stiftet. Kontrollera att midjebandet håller kanten på oket på både insidan och utsidan av jeans. Topstitch stängt för att fästa jeansöget i midjan.

Steg 11

Byt remslingan i mitten bakåt som vi tog bort i steg 1. Efter några minuter på symaskinen och så passar sedan dina jeans perfekt!

Sybutiker i Sverige

Nedan följer utvalda städer och orter där du kan hitta sybutiker i Sverige.