Symaskin bäst i test - välj bäst symaskin för dig

Bäst i test symaskin

Bäst i test av symaskiner

Vi har gjort mycket research kring maskiner, äger och har ägt flera stycken och har dessutom fått testa ännu fler från olika fabrikat. Att finna rätt kan vara en komplicerad uppgift, särskilt då det finns ens stor mängd plastiga och inte särskilt välfungerande symaskiner på marknaden idag. I denna guide presenteras fyra riktig bra symaskiner för alla behov. Vinnaren av denna symaskin bäst i test-guide blev den mångsidiga och hållbara Bernina 330. Om min lista får dig att köpa en symaskin, så ta det lugnt i början och lär känna din maskin. Vad kan den göra och inte, vilka inställningar vill den ha i olika sorters tyg? Och en mycket viktig detalj: använd rätt nålar för ändamålet. Lycka till! När man ska köpa symaskin bör man först fundera på hur mycket och till vad man vill använda den. Funktionalitet och hållbarhet är olika hos samtliga modeller på marknaden; en av de billigaste varianterna klarar kanske inte av att sy i jeans medan en dyrare maskin klarar av att sy genom flera lager med jeans samtidigt. Knappar som lossnar, sömmar som släpper och hål i grenen på byxorna. Irriterande, men enkelt att åtgärda om man har en symaskin. Oavsett om man vill lösa små vardagsproblem eller bara älskar att sy som hobby så behövs en bra symaskin.

Bäst symaskiner just nu

Nedanför är just nu våra toppval när det kommer till symaskiner

Bäst i test: Brother DS 120

Brother DS 120 är en datoriserad symaskin betyder att man inte behöver ställa in någonting manuellt utan man väljer sömmar m.m. på en display. Den starka motorn klarar av att sy även i kraftigare tyger såsom jeans, och ett välarbetat matningssystem gör det lätt att sy i både tunna och tjocka textilier. På den ljusstarka LCD-skärmen kan man välja bland många olika stygn och med det unika matningssystemet är det praktiskt taget ingen ansträngning att sy i varken tunna eller tjocka tyger.

Bernina 330 - på god andraplats

Denna symaskin bäst i test, Bernina 330, har en bra kombination av prisvärdhet, funktioner och högsta kvalitet. Bernina är en välkänd och väletablerad tillverkare av symaskiner. De har länge skapat högkvalitativa och genomtänkta symaskiner som levererar högt resultat oavsett aktivitet.
 • Nålpåträdare
 • CB spolkapse
 • Stygnlängd 5mm
 • StynBredd 5,5mm
 • Syr 900 stygn per minut
 • Start/stoppknapp
 • 30 Minnen till programmerade sömmar.
 • Hastighetskontroll
 • Mjukhuv
 • 40 sömmar
 • Direktvalsknappar
 • Automatiskt knapphål
 • 1 Alfabet
 • Nålstopp uppe och nere

Husqvarna Viking Emerald 118 - bästa symaskinen för nybörjaren

Husqvarna Viking Emerald 118 är en hyllad och mycket säker symaskin som har alla de förmågor man kan önska av en maskin i denna prisklass, och den är värd varje krona. Husqvarna Emerald 118 har många praktiska funktioner som inbyggd nålpåträdare, hård huv för praktisk förvaring, 1-stegs knapphål och en praktisk sömtabell. Dessutom är symaskinen smörjfri. Visst kan det vara lockande att som nybörjare köpa en symaskin under tusenlappen, men detta vill vi starkt avråda från då den kommer att gå sönder snabbt, vara mycket plastig och avskräcka den nyaste av syintresserade från att utveckla denna ljuvliga hobby. Husqvarna Viking Emerald 118 är även utrustad med funktioner som automatiskt knapphål i ett steg, friarm, Snap-On pressarfötter, nålstopp uppe/nere, justerbart pressarfotstryck och elektronisk hastighetskontroll. Förutom detta har symaskinen 18 sömmar inklusive stretch sömmar och justerbar stygnlängd (4mm) och bredd (5mm).

Vad utmärken en bäst i test symaskin?

Det finns ett antal kriterier som utmärker symaskiner som kan utses till bäst i test, baserat på utlåtande från proffs och experter. Dessa sammanfattas nedan:
 • Snygga sömmar - högkvalitativa och stämma överens med den längd och bredd du själv valt.
 • Användarvänlig - Vi ser helst att maskinen har friarm, låg ljudnivå, bra ergonomi och god arbetsyta. Det bör helst inte ta en lång tid att lära sig maskinens alla funktioner och den ska vara enkel att använda både vad gäller att träda tråd och rengöring.
 • Antal sömmar - som allra minst anser vi att den ska ha de 6 grundsömmarna, och de ska göras snyggt, helst kunna anpassas.
 • Hållbarhet - Helst ska maskinen vara enkel att ta isär för enkel rengöring. En bra symaskin ska inte gå sönder i första taget och de plastiga maskinerna utan inre metallram går direkt bort.
Generic placeholder image

Sy in byxor

Hur olika byxor och jeans passar före dom sys in är viktigt för hur de kommer att passa efter man har sytt in eller anpassat dom...

Läs mer... »

Generic placeholder image

Välja symaskin

I denna guide presenteras fyra riktig bra symaskiner för alla behov. Vinnaren av denna symaskin bäst i test-guide blev den mångsidiga och hållbara...

Läs mer... »

Generic placeholder image

Hur syr man?

Tekniken vi ska visa dig här, är handsömnad ”på amerikanska”, dvs. utan någon hjälp av färdiga pappmallar. Du slipper på så vis tråkling runt pappmallar...

Läs mer... »


Hur tillverkas tyg?

Hur tillverkas tyg egentligen? Läs mer i denna guide till tyger.

500x500

Tyg till gardinkappa

Hur mycket tyg går det åt till en gardinkappa? För att få ett bra svar på detta läser ni vår artkel om att sy gardinkappor.

500x500

Kostnad att sy upp gardiner

Hur mycket kostar det att sy upp gardiner egentligen? Detta är en vanlig fråga i många sybutiker som vi reder ut svaret till i denna artikel.

500x500

Sybutiker i Sverige

Nedan följer utvalda städer och orter där du kan hitta sybutiker i Sverige.